التكنولوجيا و الالعاب

Robotiikan lyhyt historia vuodesta 1950

Robotiikan lyhyt historia vuodesta 1950 Kaksi vuotta sitten Chrysler-konserni tyhjensi täysin Windsorissa, Ontariossa sijaitsevan autojen kokoonpanotehtaan ja oli kuuden viikon kuluessa asentanut kokonaan uuden tehtaan rakennuksen sisälle.

Se oli tekniikan ihme. Kun oli aika mennä töihin, kokoonpanolinjalle marssi kokonaan uusi työvoima. Avajaispäivänä paikalla oli 150 teollisuusrobotin miehistö.

Teollisuusrobotit eivät näytä yhtään scifi-kirjojen ja -elokuvien androidilta.

He eivät toimi kuin pahat Dalekit tai pätkä C-3P0.

Chrysler-sarjan teollisuusrobotit muistuttavat tyylikkäitä joutsenia tai brontosaurusten poikasia lihavuuksillaan, kyykkyllä ​​vartalollaan, pitkällä kaarevalla kaulallaan ja pienillään päillään.

Teollisuusrobotti on pohjimmiltaan pitkä manipulaattorivarsi, joka pitää sisällään työkaluja, kuten hitsauspistooleja tai moottoroidut ruuvitaltat tai tarttujat esineiden poimimiseen.

Robotiikan lyhyt historia vuodesta 1950  Chryslerissä ja monissa muissa nykyaikaisissa tehtaissa työskentelevät robotit ovat erittäin taitavia suorittamaan erittäin erikoistuneita tehtäviä – yksi robotti voi ruiskuttaa maalia auton osiin, kun taas toinen tekee hitsauksia ja toinen kaataa radioaktiivisia kemikaaleja.

Robotit ovat ihanteellisia työntekijöitä: he eivät koskaan kyllästy ja työskentelevät kellon ympäri.

Mikä vielä tärkeämpää, ne ovat joustavia. Ohjelmointia muuttamalla voit ohjata robotin suorittamaan erilaisia ​​tehtäviä.

Tämä suurelta osin erottaa robotit muista koneista; yritä vaikka kuinka et saa pesukonettasi pesemään astioita.

Vaikka jotkut kriitikot valittavat, että robotit varastavat kipeästi kaivattuja työpaikkoja ihmisiltä, ​​he ovat toistaiseksi saaneet vain ankeimman, likaisimman ja sielua tuhoavimman työn.

Sana robotti on slaavilaista alkuperää ja liittyy sanoihin työtä ja työntekijää. Robotit esiintyivät ensimmäisen kerran näytelmässä Rossum’s Universal Robots, jonka tšekkiläinen näytelmäkirjailija Karel Capek kirjoitti vuonna 1920.

Robotiikan lyhyt historia vuodesta 1950 Näytelmä kertoo insinööristä, joka suunnittelee ihmisen kaltaisia ​​koneita, joissa ei ole inhimillisiä heikkouksia ja joista tulee valtavan suosittuja. Kuitenkin, kun robotteja käytetään sotaan, ne kapinoivat ihmismestareitaan vastaan.

Vaikka teollisuusrobotit tekevät tylsää, epäinhimillistä työtä, niitä on kuitenkin ilo seurata, kun he nostelevat pitkiä kaulaansa, kääntelevät päätään ja tönäisevät työskentelyaluetta.

Ne tyydyttävät “se epämääräisen kaipauksen nähdä ihmiskehon heijastuvan koneessa, nähdä elävän toiminnon muunnetuna mekaanisiksi osiksi”, kuten eräs kirjoittaja on sanonut.

Yhtä hauskoja ovat nyt markkinoilla olevat lukuisat “henkilökohtaiset” robotit, joista suosituin on Heathkitin valmistama HERO.

Muovisesta pyörillä olevalta jakkaralta näyttävä HERO pystyy nostamaan esineitä yhdellä kynsillä ja puhumaan tietokoneella syntetisoitua puhetta.

Robotiikan lyhyt historia vuodesta 1950 Siellä on myös Hubot, jonka mukana tulee television ruutu, vilkkuvat valot ja tietokoneen näppäimistö, joka vetää ulos vatsasta.

Hubot liikkuu 30 cm sekunnissa ja voi toimia murtohälyttimenä ja herätyspalveluna. Useita vuosia sitten swank-tavaratalo Neiman-Marcus myi robottilemmikin nimeltä Wires. Kun keität kaikki höyhenet hypestä, HERO, Hubot, Wires ym. al.

ovat todella superleluja. Saatat haaveilla elämästä kuin laiska sulttaani, jota ympäröi joukko metallisia piikoja, mutta kodin lisäautomaatioihin kuuluu sen sijaan asioita, kuten valot, jotka syttyvät automaattisesti, kun luonnonvalo himmenee, tai matot, joissa on kiinteä imujärjestelmä.

Yksi varhaisimmista robottisuunnitteluyrityksistä oli kone, jonka keksijä antoi lempinimen Shakey, koska se oli niin horjumassa jaloillaan.

Nykyään köyhä Shakey on ruostuva metallikasa Kalifornian laboratorion nurkassa. Robotti-insinöörit ovat sittemmin ymmärtäneet, että suurempi haaste ei ole muttereiden ja pulttien yhdistäminen, vaan ohjeluetteloiden laatiminen – “ohjelmisto – joka kertoo roboteille, mitä tehdä”.

Ohjelmistot ovat todellakin kehittyneet vuosi vuodelta yhä kehittyneempiä.

Kanadan sääpalvelussa on nyt käytössä METEO-niminen ohjelma, joka kääntää säätiedot englannista ranskaksi.

On tietokoneohjelmia, jotka diagnosoivat lääketieteellisiä vaivoja ja paikantavat arvokkaita malmiesiintymiä.

Vielä muut tietokoneohjelmat pelaavat ja voittavat shakissa, tammi ja mene. Tämän seurauksena robotit ovat epäilemättä tulossa “älykkäämmiksi”.

Windsorissa sijaitseva Diffracto-yritys on yksi maailman johtavista konenäön suunnittelijoista ja valmistajista.

Diffracto “silmillä” varustettu robotti voi löytää osan, erottaa sen toisesta osasta ja jopa tutkia siinä vikoja.

Diffracto työskentelee parhaillaan tomaattilajittelijan parissa, joka tutkii väriä ja etsii ei-punaisia ​​eli kypsymättömiä tomaatteja niiden vieriessä sen TV-kamerasilmän ohi.

Kun kypsymätön tomaatti havaitaan, tietokone ohjaa robottikättä poimimaan vaaleat hedelmät.

Toinen Diffracto-järjestelmä auttaa avaruussukkulan Canadarmia poimimaan satelliitteja avaruudesta. Tämä anturi etsii heijastuksia satelliittien kimaltelevalta pinnalta ja voi määrittää satelliitin sijainnin ja nopeuden sen pyöriessä taivaalla.

Se kertoo astronautille, kun satelliitti on oikeassa asennossa, jotta avaruusvarsi voi siepata sen.

Tämän päivän robotiikan suurin haaste on tehdä ohjelmistoja, jotka voivat auttaa robotteja löytämään tiensä monimutkaisessa ja kaoottisessa maailmassa.

Näennäisesti kehittyneitä tehtäviä, kuten robotteja tehtaissa, voi usein olla suhteellisen helppo ohjelmoida, kun taas ihmisten tavalliset arkipäiväiset asiat – kävely, kirjeen lukeminen, ruokakauppamatkan suunnittelu – osoittautuvat uskomattoman vaikeiksi.

Vielä on tulossa päivä, jolloin tietokoneohjelma voi tehdä muutakin kuin erittäin erikoistuneen ja hyvin järjestetyn tehtävän.

Ongelmana esimerkiksi robotin kotona on se, että elämä siellä on niin arvaamatonta, kuten kaikkialla muuallakin kokoonpanolinjan ulkopuolella.

Talossa tuolit liikkuvat, lattialla on aina sotkua, lapset ja lemmikit juoksevat aina ympäriinsä.

Robotit toimivat tehokkaasti kokoonpanolinjalla, jossa ei ole vaihtelua, mutta he eivät ole hyviä improvisoimaan.

Robotit ovat diskoa, eivät jazzia. Robotti taloudenhoitajan ironiaa on se, että sinun on pidettävä talosi täydellisesti siistinä ja kaikki tavarat ovat koko ajan samassa paikassa, jotta metallisiivoojasi pääsisi kiertämään.

Monien tietotekniikan tutkijoista, jotka yrittävät tehdä roboteista kirkkaampia, sanotaan työskentelevän tekoälyn tai tekoälyn alalla.

Nämä tutkijat kohtaavat valtavan dilemman, koska ei ole todellista yksimielisyyttä siitä, mitä älykkyys on.

Monet tekoälyn ammattilaiset ovat sitä mieltä, että ihmismieli toimii muodollisten sääntöjen mukaan.

He uskovat, että mieli on kellomekanismi ja että ihmisen arvostelu on pelkkää laskelmaa.

Kun nämä muodolliset ajattelusäännöt voidaan löytää, niitä yksinkertaisesti sovelletaan koneisiin.

Toisaalta on niitä tekoälyn arvostelijoita, jotka väittävät ajatuksen olevan intuitiota, näkemystä, inspiraatiota. Ihmisen tietoisuus on virta, jossa ideat kuplivat pohjasta tai hyppäävät ilmaan kuin kalat.

Tämä älykkyydestä ja mielestä käytävä keskustelu on tietysti jatkunut tuhansia vuosia.

Ehkä “robolution” tulos on se, että meistä tulee paljon viisaampia.

مقالات ذات صلة

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

زر الذهاب إلى الأعلى
error: غير مسموح