التكنولوجيا و الالعاب

Μια Σύντομη Ιστορία της Ρομποτικής από το 1950

Μια Σύντομη Ιστορία της Ρομποτικής από το 1950 Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία Chrysler διέλυσε εντελώς το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στο Windsor του Οντάριο και μέσα σε έξι εβδομάδες είχε εγκαταστήσει ένα εντελώς νέο εργοστάσιο μέσα στο κτίριο.

Ήταν ένα θαύμα της μηχανικής. Όταν ήρθε η ώρα να πάω στη δουλειά, ένα εντελώς νέο εργατικό δυναμικό παρέλασε στη γραμμή συναρμολόγησης.

Εκεί την ημέρα των εγκαινίων ήταν ένα πλήρωμα 150 βιομηχανικών ρομπότ.

Τα βιομηχανικά ρομπότ δεν μοιάζουν καθόλου με τα ανδροειδή από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Δεν συμπεριφέρονται όπως οι κακοί Daleks ή ένα φασαριόζικο C-3P0.

Μια Σύντομη Ιστορία της Ρομποτικής από το 1950 Αν μη τι άλλο, τα βιομηχανικά ρομπότ που μοχθούν στη σειρά Chrysler μοιάζουν με κομψούς κύκνους ή βροντόσαυρους μωρά με το λίπος, το οκλαδόν σώμα, τον μακρύ αψιδωτό λαιμό και τα μικρά κεφάλια τους.

Ένα βιομηχανικό ρομπότ είναι ουσιαστικά ένας μακρύς βραχίονας χειριστή που συγκρατεί εργαλεία όπως πιστόλια συγκόλλησης ή μηχανοκίνητα κατσαβίδια ή λαβές για τη συλλογή αντικειμένων.

Τα ρομπότ που εργάζονται στην Chrysler και σε πολλά άλλα σύγχρονα εργοστάσια είναι εξαιρετικά επιδέξια στην εκτέλεση εξαιρετικά εξειδικευμένων εργασιών – ένα ρομπότ μπορεί να βάφει εξαρτήματα αυτοκινήτου ενώ ένα άλλο εντοπίζει συγκολλήσεις ενώ ένα άλλο χύνει ραδιενεργά χημικά.

Τα ρομπότ είναι ιδανικοί εργαζόμενοι: δεν βαριούνται ποτέ και εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο.

Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό, είναι ευέλικτα.

Αλλάζοντας τον προγραμματισμό του, μπορείτε να δώσετε εντολή σε ένα ρομπότ να αναλάβει διαφορετικές εργασίες.

Μια Σύντομη Ιστορία της Ρομποτικής από το 1950 Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό που ξεχωρίζει τα ρομπότ από άλλες μηχανές. προσπαθήστε όσο και να μην μπορείτε να κάνετε το πλυντήριό σας να πλύνει τα πιάτα.

Παρόλο που ορισμένοι επικριτές παραπονιούνται ότι τα ρομπότ κλέβουν τις πολυαναγκαίες δουλειές μακριά από τους ανθρώπους, μέχρι στιγμής τους έχουν δοθεί μόνο η πιο θλιβερή, πιο βρώμικη και ψυχοφθόρα δουλειά.

Η λέξη ρομπότ είναι σλαβικής προέλευσης και σχετίζεται με τις λέξεις για δουλειά και εργάτη.

Τα ρομπότ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε ένα έργο, τα Universal Robots του Rossum, που γράφτηκε το 1920 από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα, Karel Capek. Το έργο μιλάει για έναν μηχανικό που σχεδιάζει μηχανές που μοιάζουν με άνθρωπο που δεν έχουν ανθρώπινη αδυναμία και γίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς.

Ωστόσο, όταν τα ρομπότ χρησιμοποιούνται για πόλεμο, επαναστατούν ενάντια στους ανθρώπινους κυρίους τους.

Αν και τα βιομηχανικά ρομπότ κάνουν βαρετή, απανθρωπιστική εργασία, είναι εντούτοις μια απόλαυση να τα βλέπεις καθώς γερανώνουν τον μακρύ λαιμό τους, περιστρέφουν τα κεφάλια τους και τρυπώνουν την περιοχή όπου εργάζονται.

Ικανοποιούν «αυτή την αόριστη λαχτάρα να δούμε το ανθρώπινο σώμα να αντανακλάται σε μια μηχανή, να δούμε μια ζωντανή λειτουργία μεταφρασμένη σε μηχανικά μέρη», όπως είπε ένας συγγραφέας.

Εξίσου διασκεδαστικά είναι και τα πολυάριθμα «προσωπικά» ρομπότ που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά, το πιο δημοφιλές από τα οποία είναι το HERO, που κατασκευάζει η Heathkit. Μοιάζει με πλαστικό σκαμπό σε τροχούς, το HERO μπορεί να σηκώσει αντικείμενα με το ένα βραχίονα με τα νύχια του και να εκφωνήσει ομιλία που συντίθεται από υπολογιστή.

Μια Σύντομη Ιστορία της Ρομποτικής από το 1950 Υπάρχει επίσης το Hubot, το οποίο διαθέτει πρόσοψη οθόνης τηλεόρασης, φώτα που αναβοσβήνουν και πληκτρολόγιο υπολογιστή που βγαίνει από το στομάχι του.

Το Hubot κινείται με ρυθμό 30 cm το δευτερόλεπτο και μπορεί να λειτουργήσει ως συναγερμός διαρρήξεων και υπηρεσία αφύπνισης.

Πριν από αρκετά χρόνια, το πολυκατάστημα swank Neiman-Marcus πούλησε ένα κατοικίδιο ρομπότ, το Wires.

Όταν βράζετε όλα τα φτερά από τη διαφημιστική εκστρατεία, HERO, Hubot, Wires et. al. είναι πραγματικά απλά σούπερ παιχνίδια.

Μπορεί να ονειρεύεστε να ζείτε σαν νωθρός σουλτάνος ​​που περιβάλλεται από μια ομάδα από μεταλλικές υπηρέτριες, αλλά κάθε περαιτέρω αυτοματισμός στο σπίτι σας θα περιλαμβάνει πράγματα όπως φώτα που ανάβουν αυτόματα όταν χαμηλώνει το φυσικό φως ή χαλιά με ενσωματωμένα μόνιμα συστήματα αναρρόφησης. Μια από τις πρώτες απόπειρες σχεδίασης ρομπότ ήταν μια μηχανή, την οποία ο εφευρέτης της έδωσε το παρατσούκλι Shakey επειδή ήταν τόσο ταλαντευόμενη στα πόδια της.

Σήμερα, ο καημένος Shakey είναι ένας σκουριασμένος σωρός μετάλλου που κάθεται στη γωνία ενός εργαστηρίου στην Καλιφόρνια.

Οι μηχανικοί ρομπότ έχουν από τότε συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι να συνδυάσουν τα παξιμάδια και τα μπουλόνια, αλλά μάλλον να επινοήσουν τις λίστες οδηγιών – το “λογισμικό – που λέει στα ρομπότ τι να κάνουν”.

Το λογισμικό γίνεται πράγματι όλο και πιο εξελιγμένο χρόνο με το χρόνο.

Η καναδική μετεωρολογική υπηρεσία χρησιμοποιεί τώρα ένα πρόγραμμα που ονομάζεται METEO το οποίο μεταφράζει δελτία καιρού από τα αγγλικά στα γαλλικά.

Υπάρχουν προγράμματα υπολογιστών που διαγιγνώσκουν ιατρικές παθήσεις και εντοπίζουν πολύτιμα κοιτάσματα μεταλλεύματος.

Ακόμα άλλα προγράμματα υπολογιστή παίζουν και κερδίζουν στο σκάκι, το πούλι και πηγαίνουν. Ως αποτέλεσμα, τα ρομπότ γίνονται αναμφίβολα πιο «έξυπνα».

Η εταιρεία Diffracto στο Windsor είναι ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές και κατασκευαστές μηχανικής όρασης παγκοσμίως.

Ένα ρομπότ εξοπλισμένο με «μάτια» Diffracto μπορεί να βρει ένα εξάρτημα, να το ξεχωρίσει από ένα άλλο μέρος και ακόμη και να το εξετάσει για ελαττώματα.

Το Diffracto εργάζεται τώρα σε έναν ταξινομητή τομάτας που εξετάζει το χρώμα, αναζητώντας μη κόκκινες -δηλαδή άγουρες- ντομάτες καθώς περνούν από το μάτι της κάμερας της τηλεόρασης.

Όταν εντοπίζεται μια άγουρη ντομάτα, ένας υπολογιστής κατευθύνει έναν βραχίονα ρομπότ να διαλέξει τον χλωμό καρπό.

Ένα άλλο σύστημα Diffracto βοηθά το Canadarm του διαστημικού λεωφορείου να πάρει δορυφόρους από το διάστημα. Αυτός ο αισθητήρας αναζητά αντανακλάσεις σε μια λαμπερή επιφάνεια δορυφόρων και μπορεί να καθορίσει τη θέση και την ταχύτητα του δορυφόρου καθώς περιστρέφεται στον ουρανό.

Λέει στον αστροναύτη πότε ο δορυφόρος βρίσκεται στη σωστή θέση για να τον αρπάξει ο διαστημικός βραχίονας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στη ρομποτική σήμερα είναι η κατασκευή λογισμικού που μπορεί να βοηθήσει τα ρομπότ να βρουν το δρόμο τους σε έναν περίπλοκο και χαοτικό κόσμο.

Φαινομενικά εξελιγμένες εργασίες όπως τα ρομπότ στα εργοστάσια μπορεί συχνά να είναι σχετικά εύκολο να προγραμματιστούν, ενώ τα συνηθισμένα, καθημερινά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι – περπάτημα, ανάγνωση επιστολής, προγραμματισμός ενός ταξιδιού στο μπακάλικο – αποδεικνύονται απίστευτα δύσκολα.

Δεν έχει έρθει ακόμη η μέρα που ένα πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί να κάνει οτιδήποτε περισσότερο από μια εξαιρετικά εξειδικευμένη και πολύ τακτική εργασία.

Το πρόβλημα με το να έχεις ένα ρομπότ στο σπίτι για παράδειγμα, είναι ότι η ζωή εκεί είναι τόσο απρόβλεπτη, όπως είναι παντού αλλού εκτός της γραμμής συναρμολόγησης.

Σε ένα σπίτι, οι καρέκλες μετακινούνται, υπάρχει πάντα κάποια ακαταστασία στο πάτωμα, τα παιδιά και τα κατοικίδια πάντα τρέχουν τριγύρω.

Τα ρομπότ λειτουργούν αποτελεσματικά στη γραμμή συναρμολόγησης όπου δεν υπάρχει παραλλαγή, αλλά δεν είναι καλά στον αυτοσχεδιασμό.

Τα ρομπότ είναι ντίσκο, όχι τζαζ.

Η ειρωνεία στο να έχεις μια οικονόμο ρομπότ είναι ότι θα πρέπει να διατηρείς το σπίτι σου τέλεια τακτοποιημένο με κάθε αντικείμενο στο ίδιο μέρος όλη την ώρα, έτσι ώστε η μεταλλική καμαριέρα σου να μπορεί να κυκλοφορεί.

Πολλοί από τους επιστήμονες υπολογιστών που προσπαθούν να κάνουν τα ρομπότ πιο φωτεινά λέγεται ότι εργάζονται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης ή AI.

Αυτοί οι ερευνητές αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο δίλημμα επειδή δεν υπάρχει πραγματική συναίνεση ως προς το τι είναι νοημοσύνη.

Πολλοί στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν την άποψη ότι το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί σύμφωνα με ένα σύνολο επίσημων κανόνων.

Πιστεύουν ότι το μυαλό είναι ένας ρολόι μηχανισμός και ότι η ανθρώπινη κρίση είναι απλώς υπολογισμός.

Μόλις ανακαλυφθούν αυτοί οι επίσημοι κανόνες σκέψης, θα εφαρμοστούν απλώς στις μηχανές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι οι επικριτές της τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζουν ότι η σκέψη είναι διαίσθηση, διορατικότητα, έμπνευση.

Η ανθρώπινη συνείδηση ​​είναι ένα ρεύμα στο οποίο οι ιδέες φουσκώνουν από τον πυθμένα ή πηδούν στον αέρα σαν ψάρια. Αυτή η συζήτηση για τη νοημοσύνη και το μυαλό είναι, φυσικά, μια συζήτηση που συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ίσως το αποτέλεσμα της “robolution” να είναι να μας κάνει τόσο σοφότερους.

مقالات ذات صلة

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *

زر الذهاب إلى الأعلى
error: غير مسموح